DEACTIVATED PLAY

installation, 2019

In Deactivated Play I juxtaposed two different conceptions of play, represented by two different types of forms: those of the modernist playgrounds and those of the “chill-out zones” of the Google offices. Many of the playgrounds built between the 50s and 70s functioned as open scores, allowing the body to use hard and geometric volumes as support structures for moving in creative and unexpected ways. On the contrary, the recreational areas in Google offices (play and entertainment spaces for adults) are designed in a way that portrays the image of relaxed bodies adopting interesting positions over soft and curved volumes, while they actually keep the body in a state of total passivity. In the piece, Google Office-inspired furniture rests on the floor, displacing the elements of the modernist playgrounds and making them unstable and, consequently, unusable. By blurring the separation between work and play, in order to increase the productivity of its employees, the Google Office model appropriates the idea of play, eliminating its full potential as an active, nonconformist and subversive action.